Welkom bij PaHaSOFT
koploper
Lees meer

Paul heeft tientallen jaren met veel plezier aan Koploper gewerkt. Bij leven had Paul zelf besloten om Koploper niet meer verder door te ontwikkelen. De laatste verandering/aanpassing was op 2 maart 2019.
Op 18 maart 2019 is Paul overleden.

Koploper is een mooi besturingsprogramma waar je nog jaren plezier aan kan beleven en wat nog steeds gratis is te downloaden.

Koploper functioneert prima en wordt niet verder ontwikkeld. Met vragen over het programma kan je terecht bij de facebookgroep of het forum.

Veel rijplezier.

Corrie Haagsma-van Elk.

Over PaHaSOFT / Koploper

Op deze webstek kan je het treinbesturingsprogramma Koploper downloaden. Dit programma is de optelsom van ruim 26 jaar ontwikkeling. Hiervan genieten al ruim 20 jaar veel gebruikers mee. Sinds december 1998 is het programma gratis via het internet te downloaden.

Ontwikkelingen

Sinds juli 2012 is besloten om de verdere ontwikkelingen van gebruikerswensen te stoppen. Ook support op bugs met betrekking tot protocol tussen Pc en interface wordt sinds april 2014 niet meer gegeven. Koploper wordt nog wel door ontwikkeld. Alleen wijzigingen/uitbreidingen die PaHaSOFT of zijn vrienden willen, worden nu nog gerealiseerd. De andere gebruikers profiteren hier wel van mee.

Gebruikersvragen

Voor gebruikersvragen is er het koploperforum. Hier is veel kennis bijeen om elkaar te helpen. PaHaSOFT neemt zeer sporadisch deel aan dit forum. Het is dus ondersteuning voor Koplopergebruikers door Koplopergebruikers.

Gebruikersvragen en wensen (en bugs inzake communicatie Pc/interface) worden door PaHaSOFT niet meer in behandeling genomen.

Besloten

Ook is er een besloten facebookgroep over Koploper . Deze groep is zeker geen vervanging van het Koploperforum. Deze groep is bedoeld voor gebruikers (geen beginners) om makkelijker met de ontwikkelaar van de software in contact te komen.

Koploper versies

De nieuwste versie van Koploper is 9.4 met buildnummer 9: Downloaden kan hier

 • 02 maart 2019

  Voorkom fout bij teruglezen backup

  Bij teruglezen van een backup kon in sommige uitzonderlijke situaties een access violation voorkomen als de database niet teruggelezen kon worden. Dit is nu opgelost.

 • 9 februari 2019

  Fout in netwerkwerk opgelost

  Het was niet mogelijk om locomotieven te onderhouden in de netwerkversie. Bij het wegschrijven kwam op alle andere pc's foutmeldingen.

 • 22 januari 2019

  Fout opgelost

  Bij exporteren naar browser kon in sommige gevallen een io-error 103 optreden. Deze fout is opgelost.

 • 13 december 2018

  Oude fout opgelost

  Bij een onjuiste instelling van te verwachten bezetmeldpunten in combinatie met een blokgroep met gecombineerde stopmelder, kon een foutmelding ontstaan.
  Deze foutmelding is nu vervangen door een nettere boodschap.

 • 28 november 2018

  Fout opgelost

  Bij inbouwen van componenten voor Dinamo is een fout(je) ontstaan. In onderhouden baanontwerp was het niet meer mogelijk om bij eigenschappen van een wissel "altijd initialiseren" aan te zetten. Dit is nu opgelost.

 • 27 augustus 2018

  Documentatie

  De handleiding voor beginners is door Chris Burger geupdate naar de nieuwste versie van Koploper. Chris, hartelijk dank hiervoor (zie handleidingen)

 • 04 augustus 2018

  Documentatie 9.4

  De helpfile is weer als word en pdf document te beschikbaar gekomen. Zie handleidingen

 • 31 juli 2018

  Helpfile 9.4

  De handleiding die met Koploper wordt meegeleverd (F1-toets) is nu aangepast op Dinamo 3.2. Ik wil hier Leon van Perlo hartelijk voor bedanken. Nu dit klaar is, ga ik starten met conversie naar Word en Pdf van de documentatie.

 • 22 juli 2018

  Versie 9.4

  Nieuwe versie is voor iedereen beschikbaar gekomen. Opnieuw zijn kleine wijzigingen en verbeteringen doorgevoerd. Voor Dinamo is ondersteuning van versie 3.2 ingebouwd. De OC32 kan nu ook bij ieder digitaal systeem als losse OC32 via aparte commpoort worden aangestuurd.
  Voor een totaal overzicht verwijs ik naar de pagina in de helpfile over versie 9.4.
  De documentatie zal binnen enkele weken ook ter beschikking komen.

 • 28 februari 2018

  Documentatie

  De handleiding van MFX locomotieven en Koploper is door Chris Burger geupdate naar de nieuwste versie van Koploper. Chris, hartelijk dank hiervoor (zie handleidingen)

 • 17 december 2017

  Versie 9.3

  Nieuwe versie is voor iedereen beschikbaar gekomen. Er zijn veel kleine wijzigingen en verbeteringen doorgevoerd. Verbetering zijn vooral in verwerking vaste treinroutes doorgevoerd.
  Voor een totaal overzicht verwijs ik naar de pagina in de helpfile over versie 9.3. De documentatie is ook meteen als word en pdf file te downloaden.
  Iedereen weer veel plezier gewenst met deze versie.

 • 31 maart 2017

  Versie 9.2

  Nieuwe versie is voor iedereen beschikbaar gekomen. De grootste wijziging is het automatisch in tractie kunnen zetten van twee locomotieven/treinstellen of het juist uit tractie kunnen halen van een dubbeltractie.
  Verder zijn er nog behoorlijk wat kleine aanvullingen gerealiseerd. Hiervoor verwijs ik naar de pagina in helpfile over versie 9.2
  Iedereen weer veel plezier met deze versie.

 • 11 september 2016

  Versie 9.1

  Een nieuwe versie met weer wat functionele uitbreidingen is nu voor iedereen beschikbaar. Voor alle uitbreidingen verwijs ik naar de helpfile.

  Het bekende 23 dagen probleem wat sinds de allereerste bestond, is nu verholpen.

 • 17 maart 2016

  Versie 9.0

  Een nieuwe versie met weer wat functionele uitbreidingen is nu voor iedereen beschikbaar. Voor alle uitbreidingen verwijs ik naar de helpfile.

 • 11 augustus 2015

  facebookgroep

  Op Facebook heb ik een groep aangemaakt over Koploper. Bedoeling is dat dit een gezellige groep is en blijft. Wil je eerder op de hoogte zijn wijzigingen of misschien zelf wel iets aandragen (je weet maar nooit), wordt dan lid van deze besloten groep. Deze groep is zeker geen vervanging van het Koploperforum. Het is alleen een plek waar ik iets actiever aan zal deelnemen.

Handleidingen

Je vind hier meerdere handleidingen en handige links

Koploper 9.4

Deze handleiding zijn gebaseerd op Koploper 9.4 met buildnummer 2

 • Handleiding in word-formaat
 • Handleiding in pdf-formaat

Voor gegevens en meer details over het decoder63 systeem in combinatie met aansturing via de OM32/OC32 kijk bij dinamousers.

Derden ...

De volgende zijn door derden geschreven of cursus(sen)

 • Beginnershandleiding (versie 9.4.7; Chris Burger)
 • Hoe werkt seinstelsel in Koploper (versie 6.0; Rene Bagchus & Kees Moerman)
 • Hoe automatiseer je een draaischijf (versie 5.4; Rene Bagchus & Kees Moerman)
 • Koploper en MFX locomotieven (met Marklin 6021) aansturen van extra functies (Hub)
 • Koploper en MFX locomotieven (met Marklin 6021 of Intellibox) (=versie 2) aansturen van extra functies (Chris Burger)
 • Koploper en MFX locomotieven in combinatie met Ecos of Marklin CS1 ( Walter Wissels)
 • Digitale besturing van Roco draaischijf ( Paul van Zelm)

Netwerkversie

Er zijn clubs die de netwerkversie van Koploper gebruiken. Het serverprogramma voor Koploper kan hier worden gedownload:

 • en versie 8.7
 • en versie 9.0
 • en versie 9.3
 • en versie 9.4
Pas op: gebruik het server programma wat bij jouw Koploperversie past. Aandachtspunten zijn:
 • Er is geen handleiding beschikbaar van dit programma
 • Er wordt geen support/ondersteuning verleend op dit programma
 • Eventuele bugs worden NIET opgelost
 • Gebruik hiervan is geheel op eigen risico!

Aanvullend

Hier worden programma's genoemd die anderen hebben gemaakt. Nu is nog slechts één programma.
Maar wie weet wordt dat in de toekomst meer programma's.

Deze programma's zijn NIET door PaHaSOFT gemaakt. PaHaSOFT geeft dan ook geen support op deze programma's.
De programmeur(s) zijn wel in de facebookgroep van Koploper aanwezig. Daar kan je vragen stellen over deze programma's.

Stationsklok

Een fraaie stationsklok in verschillende stijlen. Ook kan deze klok de modeltijd vanuit Koploper tonen.

Download van de stationsklok (versie 1.0.2).

De programmamaker is Bas de Wit. Je kan hem bereiken op:
!! Vergeet niet het emailadres te verbeteren.
Nieuws

Je treft hier wat meer achtergrond informatie aan over Koploper

Het einde

Na alle heftige discussies op diverse forums over mijn beslissing om te stoppen met de ontwikkeling van Koploper, wil ik toch een aantal zaken kwijt:

 • Koploper is voor een freeware pakket zeer uitgebreid. Een aantal zaken zouden zeker handiger/makkelijker kunnen, echter alles functioneert uitstekend. Door de afgelopen jaren van intensieve ontwikkeling, veel en enthousiaste gebruikers durf ik te zeggen dat het een stabiel product is geworden. Het stoppen met ontwikkeling, wil niet zeggen dat het programma niet meer functioneert en als je tevreden bent kan je dit nog jaren blijven gebruiken.
 • Echter als er nieuwe centrales bijkomen met nieuwe protocollen zal dat wel een probleem zijn. Ook als van een reeds ondersteunde centrale wijzigingen in de communicatie in een nieuwe softwareversie worden ingebouwd, kan dit een probleem worden. Nieuwe centrales worden niet meer ingebouwd en een nieuwe versie van bestaande centrale wordt ook niet meer aangepast. PaHaSOFT geeft geen support meer. Ook via het Koploperforum ben ik niet meer actief.
 • Zowel privé als op forums zijn vragen geweest over het beschikbaar stellen van de source. Hier is lang en goed over nagedacht en zal niet worden gedaan. Tenzij ik door dat bedrag 3 jaar eerder met pensioen kan gaan.

Het einde is dus niet zo abrupt als een aantal mensen beweren, maar wordt zo langzamerhand wel definitief!

Nieuwere versies

Voor de duidelijkheid: als er nu fouten ontstaan door upgrade van je digitale systeem zal dit niet meer in Koploper worden opgelost. Denk hierbij vooral aan wijzigingen in het communicatie protocol. Wees dus voorzichtig met upgrade van je digitale systeem als je Koploper wilt blijven gebruiken. Vanaf mei 2015 ben ik strenger in deze regel, daar de afgelopen jaren toch een aantal wijzigingen zijn doorgevoerd.

Emailadressen

 • Melden bugs: alleen via het faceboekgroep
 • Vragen over Decoder63 systeem en/of draai15: Kees Moerman
 • !! Vergeet niet de emailadressen te verbeteren, anders zal het nooit aankomen.

Videos

Hier is een verzameling videos. Niet alle videos zijn door PaHaSOFT gemaakt.
Er is op youtube een ruime keus aan treinbanen die door Koploper worden aangestuurd.